top of page

Omwille van Covid-19 zijn we genoodzaakt een deel van de praktijklessen online aan te bieden. Deze website zal jullie begeleiden bij het leren identificeren van planten.

Deze website is mobielvriendelijk en raadpleegbaar via smartphone

Inleiding

 

Het identificeren (of determineren) van planten is het proces waarbij men tracht tot de correcte naam van een soort te komen met behulp van determinatiesleutels. Stapsgewijs komt men door een proces van eliminatie bij een naam voor de plant uit. We maken hiervoor doorgaans gebruik van een dichotome sleutel, een systeem gebaseerd op een reeks van keuzes die men moet maken. Hierbij dient men bij elke stap te kiezen tussen twee alternatieve beschrijvingen. Na het maken van een keuze wordt men doorverwezen naar een volgende stap, waar men opnieuw een keuze tussen twee beschrijvingen moet maken.

De sleutel die in dit practicum wordt gebruikt is: Flora van België, het Groothertogdom Luxemburg, Noord-Frankrijk en de aangrenzende gebieden. Lambinon J., de Langhe J.-E., Delvosalle L. & Duvigneaud J.  Nationale Plantentuin van België. 3de, herziene druk, 1998, cxxiii, 1091 p.

Werkwijze

 

In dit online leerproces doorlopen jullie drie stappen:

  • Eerst gaan jullie door de demo waarin we de verschillende determinatiestappen overlopen, waarbij telkens wordt aangegeven waarom we een bepaalde keuze maken.

  • Ten tweede gaan jullie zelf aan de slag en proberen jullie drie planten op naam te brengen op basis van de aangeleverde foto’s. Jullie kunnen zelf controleren of de uitkomst juist is.

  • Ten derde gaan jullie zelf het veld in en zoeken jullie minimum twee houtige planten om te identificeren. Je kan uw uitkomst controleren door gebruik te maken van een identificatie app.

Aanwijzingen

 

Lees steeds en aandachtig de volledige tekst van beide determinatiemogelijkheden! Een “of” of “en” kunnen verwarring veroorzaken! Soms zijn niet alle kenmerken vermeld in de beschrijving bruikbaar of van toepassing op jouw plant. Afwezigheid van kenmerken kan ook de doorslaggevende factor zijn. Twee individuen van dezelfde soort zijn nooit 100% identiek, dus maak kritische afwegingen.

Voor de terminologie verwijzen we naar de practicumnota’s en de theorie cursus. Een handig glossarium vinden jullie hier.

vragen: ruben.delange[@]ugent.be

Veel succes!

bottom of page